taki bonus, sam byłem zaskoczony giftem od fabryki
O1 Wymiana zegarów na pełny FIS - zdjęcia
Zwiń
X
-
O1 Wymiana zegarów na pełny FIS - zdjęcia
Witam
wymieniłem u siebie zegary na pełny FIS.
Mogę powiedzieć, że pełny sukces.
Dawcą były zegary od Superba diesla 300 zeta (uwaga nowsze zegary od Superba 1 się nie nadają, chyba po 2006 roku takie z białym podświetleniem - vag commander ich nie czyta).
Cała procedura:
1. Zgranie całego wsadu commanderem ze starych zegarów;
2. Demontaż starych zegarów;
3. Montaż Fisa na próbę i sczytanie wsadu;
4. Przerzucenie vinu, kluczykow, pinu, predkościomierza do wsadu z superba, ale użyłem wersji od benzyny ze względu na obrotomierz, nie udało mi się znaleźć bajtów odpowiedzialnych za pracę obrotomierza,
5. Wgranie hybrydowego wsadu do zegarów i pierwsze odpalenie -DZIAŁA;
6. Następnie podmiana tarcz - z Superba się nie nadają mają trochę inny kształt temp i paliwa no i obrotomierz nie ten;
7. Poskładanie wszystkiego do kupy wraz z ustawieniem wskazówek, było trochę zabawy, ale funkcja testu zegarów VAG'u bardzo pomaga;
8. Testy drogowe obrotomierza i prędkościomierza i zonk. obroty ok, ale prędkość zaniżona. Powód prozaiczny związany z kodowaniem zegarów, uwaga dla wszystkich w Superbie jest tylko jedna możliwość kodowania impulsometra (ostatniej liczby) 5. W octcie miałem 2. Zatem trzeba ręcznie we wsadzie podmienić wartości komórki 140 i 141 oraz 150.
9. Powtórne testy wszystko ok, dodatkowo zebranie danych do dokładnego przeskalowania prędkosciomierza na podstawie GPS. Edycja linii 220 i 230 pozwala uzyskać idealną dokładność prędkościomierza.
10. Poprawienie współczynnika za liczenie spalania komórka 145.
11. Dodatkowo włączyłem sobie świecenie wskazówek po przekręceniu kluczyka (później dołączę fotki).
12. Czerwone wskazówki wyglądają o niebo lepiej od ori.
Projekt bardzo fajnie wyszedł i jestem zadowolony.
Dla zainteresowanych chętnie udzielę wszelkich wskazówek i pomocy.
Pozdrawiam i zachęcam do podmianek.
-
-
eee... fotki???Nie polemizuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem...
mój szkodnik
Komentarz
-
-
ccLot, jestem bardzo ciekaw jak wyszło i czekam na fotkiMoja czarna bestia: http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%9B%C2%81osiu
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Arti_r1Odgrzebie troche:P Jak zrobiles,ze sie swieca wskazowki po przekreceniu kluczyka?Wystarczy cos w kompie pozmieniac?
wystarczy wyedytować odpowiednie bity we wsadzie do zegarów.
Tutaj całkiem pokaźną kopalnię wiedzy po Polsku.
Ale zwykłym Vagiem tego nie zrobisz, potrzebujesz vag commandera albo vag tacho.
Polecam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Arti_r1jakiego pola? co to da?
Komentarz
-
Komentarz